5 måsten för turister i Italien

Italien är ett fantastiskt land med hur mycket som helst att se och uppleva och det är svårt bara hitta 5 måsten för turister. Men det är klart att man inte behöver besöka allt under första rundresan i Italien. Landet, kulturen, maten och italienarna finns kvar till nästa gång.

Det första måstet är Venedig

Venedig, den flytande staden, tillhör Unescos världsarvslista sedan 1987. Här flyter du fram i en gondol på Canal Grande under Suckarnas bro och Rialtobron och ser de flesta sevärdheter för turister i Italien samtidigt som din gondoljär kanske sjunger O sole mio. Ett besök på Markusplatsen är ett måste och gärna också ett besök i den fantastiskt vackra marmorkyrkan Miracoli från 1400-talet där många gärna gifter sig. Murano glasbruk ligger på en ö strax utanför Venedig. Det var känt redan på 1200-talet och är numera världsberömt.

Nästa på listan – Capri

Capri är ön där du hittar San Michele, Axel Munthes villa. Den är öppen för besökare och man kan också hyra den för festligheter. Under sommaren finns det ett stort kulturutbud. Man ger konserter, teatrar och samtal med författare.
En tur till Blå grottan är ett av de 5 måsten för turister när man är på Capri i Italien. Man kan bara komma in via en smal öppning och därför får man ta sig dit med en liten roddbåt och enbart när det är lugnt väder. Men det är värt besväret. Den fantastiska Blå grottan ger ett minne för livet.

Florens – ett av 5 måsten för turister

Florens är en fantastisk kulturstad som nog har mest renässanskonst i hela Italien. Den stora kyrkan Duomo är imponerande. Den började byggas på 1200-talet men blev inte klar förrän i mitten av 1400-talet. Emellertid är Uffizigalleriet det viktigaste på besökslistan med sin samling konst från renässansen som är i världsklass. Mest känd är Botticellis målning Venus födelse. Michelangelos staty David är också världskänd men finns i Galleria dell’Accademia.

Ett måste är en avstickare till Pisa

Vem har inte hört talas om Lutande tornet? Tornet är ett fristående klocktorn som hör till Pisas domkyrka. Det började byggas på 1100-talet och redan innan det var färdigbyggt började det luta. För att lösa problemet byggde man den sista delen av tornet i en annan vinkel, vilket inte hjälpte.

Sist men inte minst Rom – den eviga staden

Rom, Italiens huvudstad, är en enorm kulturskatt och naturligtvis ett av 5 måsten för turister i Italien. Här finns hur mycket som helst att se och man får räkna med att komma tillbaka åtskilliga gånger för att hinna med det mest kända.

Colosseum är amfiteatern från 80 e Kr. Den är en välkänd profil och ett måste när man är i Rom. Det är imponerande att stå nere på arenan och tänka sig gladiatorspelen som ägde rum här under romarriket.

Peterskyrkan är en fantastiskt smyckad kyrka, stor och pampig, som påstås vara världens största. Kyrkan började byggas i början av 1500-talet och det tog 120 år att bygga den. Även denna byggnad är en välkänd profil i Rom. Egentligen ligger kyrkan i Vatikanstaten som är omgiven av Rom. I Vatikanen är Sixtinska kapellet värt ett besök för att beskåda Michelangelos takmålning som föreställer skapelsen.

Vill man komma tillbaka till Rom ska man slänga en peng i Fontana di Trevi, fontänen där Anita Ekberg badade i Fellinis film La dolce vita. Och det stämmer säkert för alla vägar bär ju till Rom enligt sägnen.