Italiens vackraste stränder

Det finns många underbart vackra stränder i Italien, alltifrån långa sandstränder till små skyddade vikar med turkosblått hav och vit sand.

Som Västindiens stränder

Lampedusa är en liten ö söder om Sicilien och bara 11 mil från den afrikanska kusten. Klimatet är härligt och stränderna på Lampedusa har liknats vid Västindiens. Här kan du simma och snorkla i det kristallklara turkosblå havet. Om du kan tänka sig att gå en liten bit är Conigli-stranden väl värd ett besök. Den ligger i ett naturreservat och där brukar havssköldpaddorna lägga sina ägg. Om du är där i augusti får du också en chans att se när äggen kläcks.

När du ändå befinner dig på sydsidan av Lampedusa ska du passa på att ta dig till stranden Cala Pulcino som ligger i närheten. Det bästa är att komma dit med båt för viken är underbart vacker från havssidan med klippor, bergsklyftor och grottor på sidorna och återigen det kristallklara vattnet. Stranden är lite stenig men en solig dag från en båt är Cala Pulcino oslagbar.

Världens vackraste strand?

Några av Sardiniens vackraste stränder hittar du i Stintino på nordvästra Sardinien. Många anser att Pelosa-stranden är världens vackraste med sitt kristallklara vatten och den sammetslena vita sanden. Om man vill dyka eller snorkla här så går det alldeles utmärkt och det finns mycket att se under den glittrande ytan. Det är lätt att ta sig till Pelosa med buss från Stintino eller så tar man en hyrbil.

Adriatiska kustens kanske vackraste strand

Många av Italiens vackraste stränder finns också vid Adriatiska havet. Pizzomunno, eller den så kallade slottsstranden, är en strand som du hittar strax söder om medeltidsstaden Vieste. Den långa stranden är täckt av fin sand som böljar sig ner genom det långgrunda havet och de vita klipporna som omringar stranden ger en skarp kontrast till den blå himlen och det turkosblå havet. Längst norrut hittar du en enorm kalkstensklippa. Den har en höjd på ungefär tjugofem meter och har fått ge namn åt stranden.

San Remo på Italiens Riviera

Stranden i San Remo är fantastisk men helt annorlunda mot de andra vackra stränderna. Här sjuder det av liv och aktivitet och det finns allt du kan önska sig i form av solstolar, parasoller, duschar, dykning och annan vattensport, restauranger och caféer. Du kan förvänta dig mycket folk på stranden men gästfriheten är stor, havet är klart och ljummet och sanden är fin och stenfri.

San Remo, som är perfekt för en klassisk badsemester med en av Italiens vackraste stränder, har en touch av gammal spa-stad och det finns massor att se och uppleva. Gillar du att cykla är detta det bästa transportmedlet och det är lätt att hyra cykel här. San Remo kallas för Blommornas stad vilket beror på att man odlar miljoner av blommor här som sedan går på export över hela världen. En tur till Bussana Vecchia, en gammal spökstad, är en spännande utflykt.

Italiens vackraste stränder är många och här har du bara fått ett smakprov. Det finns många fler att upptäcka och kanske ger denna artikel dig mersmak.