Guide till italiensk matkultur

Italien är ett land som är välkänt för sin goda matkultur som har en stor variation både vad gäller typ av rätter, men även inom olika matkategorier.
Något som är väldigt centralt för italiensk matkultur är råvarorna, då de i stor utsträckning är högkvalitativa och nyskördade. Maträtterna är ofta väldigt simpla, samtidigt som de är otroligt smakrika. Detta framförallt på grund av de val man gör av kvalitativa ingredienser som ofta är producerade i närområdet.

Deras säregna rätter har sedan slagit fäste i andra länder runt om i världen och mängder av människor uppskattar dessa maträtter, vilket har gjort att exempelvis snabbmatsindustrin har anammat vissa rätter i sitt utbud och produktion. Pizza är ett sådant exempel som framförallt har blivit populärt i USA. Ursprungligen kommer dock rätten från Italien.

Rätter och produkter som italien är känt för

Pizza är en klassisk italiensk maträtt och uppkom sannolikt på artonhundratalet, då man började applicera olika pålägg och råvaror på bakat bröd. Det är omtvistat hur själva namnet uppkom, men något man vet säkert är att den kommer från just Italien från början.
Även pastan har sitt ursprung i landet, och just den färska pastan är den de är mest kända för då det är den ursprungliga pastan. Variationerna vad gäller olika pastasorter är enorma, men till de vanligaste hör penne rigate, spaghetti och fettucine. Dessa förekommer i de vanligaste pastarätterna från landet och är en stor favorit hos konsumenterna och befolkningen själva.

Ost är väldigt populärt och många sådana kommer även de från Italien. Exempelvis halloumi som görs av mjölk från får, mozzarella som ursprungligen är gjord på buffelmjölk, och som är starkt förknippad med Italien och dess matlagning, parmesan- en klassisk ost att riva över pastarätter och även pizza i vissa fall. Många pizzor görs och gräddas dock med mozzarellaost för att den ska bli extra krämig.

Lasagne är ytterligare ett exempel på en traditionell maträtt som är omåttligt populär världen över. Maträtten är gjord med lasagneplattor som skapar lager, bechamelsås, köttfärs och mycket ost. Denna gräddas sedan i ugn i en dryg halvtimme.

Viner

När man talar om italiensk matkultur får man inte glömma vin- en dryck som är starkt förknippad med landet. Det är i Italien som de allra främsta exklusiva vinerna produceras, i synnerhet det röda. Detta eftersom landet har ett fördelaktigt klimat för att odla de druvor som ligger till grund för de röda vinerna. Ett exempel på druvor som odlas i stor utsträckning här är Barbera, den som förekommer i störst mängd i odlingar, Zinfandel och Cataratto. Vin produceras i stora mängder i landet och de är en stor exportör av just vin, framförallt av rött. Dock förekommer även produktion av vita viner, men det röda är det som är starkare förknippat med Italiens matkultur. Om man går på restaurang i Italien kommer man med största sannolikhet blir tillfrågad om man önskar ett glas rött vin till maten. Detta stärker matupplevelsen avsevärt främst på grund av att vinet framhäver smaker i maten på ett fördelaktigt sätt.

Sammantaget är det italienska köket något som har satt en prägel på övriga världens matkonsumtion. Det italienska matarvet är något som många människor uppskattar världen över, liksom de italienska invånarna själva.