Det italienska sättet att laga mat på

Italiensk mat handlar om njutning och att fira säsongsbetonade ingredienser med enkel matlagning. Det krävs inte några avancerade kryddor eller matlagningsmetoder för att laga mat på ett italienskt vis. Men det krävs njutning, kärlek och framförallt bra råvaror för att få ett bra resultat.

I Sverige har vi inte alltid samma tid att laga maten långsamt och försöka njuta av varje måltid. Men med lite enkla knep kan vi försöka få in en mer italiensk känsla i köket när det väl finns tillfälle till det.

Råvaror är a och o

Italienska maträtter har enkla, rena smaker och är baserade runt en central råvara. Smaksättning är ofta bara olivolja, citron, basilika och tomater. Det är därför av yttersta vikt att alla råvaror är av högsta kvalitet och framförallt att den centrala råvaran är det. Ett tips är att köpa färdiga matkassar där fokus ligger på de bästa råvarorna. Du hittar flera alternativ hos gronakassen.se som jämför olika leverantörer med varandra. Att få det levererat till dörren ger också rätt italiensk känsla – istället för att springa i affärer och leta kan du fokusera på att skapa magi i köket.

Rätt kryddning vid rätt tidpunkt

I Italiensk matlagning är inte svartpeppar en vanlig ingrediens, men när det används så tillsätts det under tiden som maten tillagas, inte efteråt. Det är nästan alltid havssalt som gäller i Italien och salt läggs också till under matlagningen. Det låter saltet lösas upp ordentligt och gör att man behöver mindre salt på matbordet. När det kommer till att koka spaghetti ska det vara rikligt med salt i pastavattnet. Tänk att det ska vara lika salt som havsvatten så blir det bra.

Enligt italiensk matlagningsfilosofi ska örter och kryddor bara tillsättas för att lyfta fram huvudingrediensen, inte distrahera från den. Chili användes förut endast i Calabria och provinsen Siena, och då i måttlig mängd till framförallt skaldjur och tomatsås. Muskotnöt läggs ofta till potatismos och köttbullar, kanel till bräserat kött och sötsaker, medan nejlikor används till buljong, kikärtor och viltkött. Persilja, rosmarin, salvia och basilika är nästan alltid färsk, men oregano är nästan alltid torkad.

Battuto och soffritto

Battuto är en blandning av mycket finskurna ingredienser som till exempel lök, morot och selleri. Det är den vanligaste battuti som även utgör grunden till en soffritto. En del battuti används utan att tillagas innan. Ett exempel på det är persilja, vitlök, kapris eller oliver och lite chili som läggs till en dressing för grönsaker, kokt fisk eller kokat kött. Traditionellt används aldrig vitlök och lök i samma battuti.

Soffritto är en tillagad battuto, som vanligtvis är en blandning av pancetta eller lardo samt grönsaker. Många italienska maträtter startar med denna soffritto, som måste tillagas med omsorg med mycket omrörning.

Tillagas nästan alltid på spisen

Mat i Italien tillagas nästan alltid på spisen och inte i ugnen. Det kan vara anledningen till att Italien inte har en särskilt stark baktradition, utan att landet istället visar sin briljans genom saker som pasta och pizza. Förr i tiden hade inte många italienare tillgång till en egen ugn, samtidigt som det italienska klimatet inte är lämpat för varma ugnar som hettar upp husen.

Genom att laga mat på spisen kan den puttrande grytan förbättras genom konstant avsmakning – lägg till vin om det behövs, lite salt eller peppar, en nypa socker eller kanske lite citron eller vinäger. Slutresultatet är en produkt av kärlek och omsorg, där varenda smakelement har testats och förbättrats.

Servera italiensk mat med lite riven parmesan, färsk basilika och kallpressad olivolja för att skapa italiensk magi hemma.